יום שבת, 15 בספטמבר 2007

עוזבים את דראמסלה

יום שבת 15 ספטמבר 2007 , ג' בתשרי לספירה היהודית

.רגע לפני שמתקדמים מדראמסלה לעיירה שימלה
באופן כללי ניתן לסכם את דראמסלה מבחינתנו כשבוע של מנוחה, משפחה, הרבה קניות, אוכל וכמובן כמובן
.חגיגות ראש השנה

עם התופר ההודי שתפר לנו את בגדי החג



משפחת לירון עם גיל ונעה בדהבה בבהאגסו



יום לפני ערב חג ראש השנה גיל, נועה ואיתן הספיקו לצאת לטרק לפסגת הר בשם טריונד (2827 מטר גובה) שנמצא בגב

.הגסט האוס. יתר בני משפחת לירון לא מצאו את הרצון והכוח לצאת לטיול זה

.בפסגת ההר היתה למטיילים הפתעה, היו שם זוג בופלו ששכבו על הדשא. איתן ניסה להצטלם תוך כדי ליטוף הבופלו
הדבר התגלה כמשימה בלתי אפשרית כי הבופלו (הזה לפחות) היה מאד מאד עצבני והחל לרדוף אחרי איתן. מי שלא ראה את

.איתן בורח מהבופלו לא ראה בריחה מה היא
כדוגמית מצורף הפרצוף של הבופלו העצבני



לאחר התלבטויות די קצרות איפה לחגוג את ערב ראש השנה החלטנו לחגוג באוירה משפחתית מצומצמת בגסט האוס שלנו, ולא
.באווירה הישראלית המונית משהוא בבית חב"ד או בבית היהודי שנמצאים כאן בדראמסלה
דיברנו עם סאנג'י בעל המסעדה הקטנה שבתחתית הגסט האוס שנשתלט לו על המטבח בערב ראש השנה והוא הבטיח להביא
.לנו עופות לחג
.בבוקרו של ערב החג יצאו גיל, נועה וחני לקניות
נעם ואמיר הלכו לקורס בישול אצל רג'ינה. רג'ינה התגלתה דוברת עברית מוסמכת לפחות בכל הקשור למטבח. היא ידעה את
:השמות של כל המצרכים וכמעט כל פעולה הקשורה למטבח. בקורס הם למדו לבשל שלושה מאכלים טיבטים אותנטיים
.פראנטה, מומו, ודאם אלו
.לצערנו אין לנו תעוד של הקורס בתמונות כי אמיר התעקש על פרטיות ולא הסכים ליתר בני המשפחה להתקרב
.יש מצב שנפתח איזה מסעדה טיבטית בכרכור עם חזרתנו

:(המתכונים (באישור של אמיר

אלו פראנטה
.אלו פראנטה הוא מעין צ'פאטי ממולא בתפוח אדמה
:מצרכים
(קמח ומים (הבצק הקבוע של הטיבטים
תפו"א מבושל ומקולף
תבלינים: מלח, פלפל שחור, כוסברה וקינמון
:מהלך הכנה
.מכינים את הבצק מהקמח והמים, ובמקביל מגרדים את התפו"א ומערבבים עם התבלינים
מרדדים את הבצק לעיגול, ממלאים בתפו"א וסוגרים לכדור. מרדדים שנית את הכדור, הפעם עם תפוחי האדמה, עד לעובי של
.(פיתה, ודואגים שיבלטו כמה שפחות תפוחי אדמה מהצדדים. בסוף מטגנים במחבת מספר דקות מכל צד, ואוכלים (עדיף חם

מומו
מומו הוא מעין קרפעלך טיבטי, שממולא בירקות\בשר\גבינה\או כל דבר שתבחרו
:מצרכים
מילוי לפי בחירתכם
( בצק טיבטי רגיל (קמח ומים
:מהלך הכנה
.יש להכין מראש סיר אידוי ומים רותחים בתוכו, כדי לבשל את המומו
מכינים את הבצק, עד שנהיה רך. מכינים את המילוי, נעם ואמיר הכינו מילוי ירקות, כלומר הם חתכו את הירקות דק, והוסיפו תבלינים. את הבצק מגלגלים לגליל, וחותכים לפרוסות בעובי 2 אצבעות הודיות או אצבע וחצי של ישראלים. מכינים מכל פרוסה כדור ומרדדים לעיגול בגודל כף יד. שמים כף מהמילוי ומקפלים. את אפשרויות הקיפול הקיימות (מלון או רחוב) אנחנו לא
.נפרט, אבל אפשר גם כמו בורקס
למומו יש 2 אפשרויות הכנה, מאודה או מטוגן. אם רוצים את המומו מאודה יש לאדות אותו 20 דק' בסיר האידוי, ואם רוצים
.אותו מטוגן שמים אותו בסיר ל 10 דק' בלבד, ואחר כך מטגנים בשמן עד שהם מזהיבים

דאם אלו
.דאם אלו הוא תפו"א ברוטב עגבניות טיבטי
:מצרכים
שני תפו"א מבושלים מקולפים
קורנפלור
(שלוש עגבניות, 2 בצלים, 5 שיני שום (בנפרד
תבלינים: מלח, כורכום, מסאלה (תבלין הודי חריף), כוסברה, קינמון, פלפל שחור
:מהלך הכנה
.מגלגלים את התפו"א בקורנפלור ומטגנים במחבת מכל הצדדים, ומוציאים מהמחבת
מגרדים בפומפיה את שיני השום ומטגנים אותם, מוסיפים את הבצלים (מרוסקים מהבלנדר), ולאחר מכן גם את העגבניות (שגם הן מרוסקות). עצה חמה מנעם, זה לא לערבב בזמן הוספת הבצל אל השום, זה כואב מאוד. מוסיפים את התבלינים ומערבבים
.מספר דקות. מוסיפים את תפוחי האדמה המטוגנים לרוטב, מבשלים מעט, ואוכלים
באותו יום אחר הצהריים בדיוק בשעה שסנג'י יצא להביא לנו את עופות החג החל מבול היסטרי של גשם וברד בקוטר של 3
.ס"מ (לפחות), מה שנראה לנו כי תחרב לנו ארוחת החג
.בתכנון היה גם לרדת לבהאגסו להביא את הבגדים שנתנו לתפירה במיוחד לחג
אבל, בהודו כמו בהודו הכל מסתדר בסוף. הגשם חדל לרדת 10 דקות אחרי שגיל חזר כולו נוטף מים עם מטריה שהשאיל מבעל
.המכבסה שנמאס לו לראות את גיל בקרבתו
איתן הספיק לרוץ להביא את הבגדים כולל מפה לשולחן, הספקנו לבשל וכולנו הספקנו לשבת סביב שולחן החג בשעה שמונה
.בערב


.(על פי בקשת חלק מהקוראים, רוב ההתארגנות לחג תתואר ללא מילים (ושיסלחו לנו השוביניסטים

הנשים במטבח 1


הכנת מיץ לימונים



הנשים במטבח 2




הגברים מדליקים אש




הגברים והבשר



נעם מנפנף



מרב עורכת שולחן


שטיפת כלים בכיור הביתי



אמיר ומרב בבגדי החג



ענת (עם חלק) מבגדי החג



שולחן החג



טובלים תפוח בדבש ושרים שירים




יום חמישי א' בתשרי
.באותו יום נפרדנו למורת רוחנו מגיל ונעה
.אכלנו ארוחה משותפת אחרונה עם גיל ונעה במסעדת חיפה בבהאגסו

במסעדת חיפה בבהאגסו

.לפחות הם שכחו (בפעם החמישית לפחות) את המטריה שלהם, כך שנוכל להזכר בהם מידי יום
יום שישי הוקדש לתרבות הטיבטית. הלכנו למקלאוד גאנג' ובדרך שוב נפגשנו עם קופים. אנחנו חייבים לציין שההתלהבות

.מהקופים קצת פחתה, אבל רק קצת

קופים אוכלים מפח הזבל

הגענו למתחם בו גר הדאלי למה (מתחם צוגלאגקהאנג) לצערנו לא נפגשנו עם הדאלי למה כי הוא נמצא כרגע בביקור בארה"ב

.באותה הזדמנות עברנו אצל "הרופא של אמיר" שהוציא לו את התפרים מהראש

הוצאת התפרים של אמיר

ממתחם ביתו של הדאלי למה הכולל מוזיאון המתאר את הסיפור הטיבטי וגם את מקדש צוגלאגקהאנג (אמיר מאד התפלא איך הוא לא שמע על כיבוש טיבט על ידי הסינים) המשכנו למוזיאון לרפואה הטיבטית. אנחנו חייבים לציין שלאחר יציאתנו מהמוזיאון לרפואה הרגשנו הרבה יותר בורים מלפני הכניסה (מה שלא ניתן לומר על המוזיאון המתאר את הסיפור הטיבטי). במוזיאון היה אוסף מכשירים מוזרים, הרבה ציורים צבעוניים מקסימים ובעיקר בלתי מובנים המסבירים את תורת הרפואה

.הטיבטית
.אחרי המוזיאון המשכנו ברגל לדרמסאלה העיר שם הסתובבנו בשוק ארגנו לנו ערכת תה וקפה וחזרנו לגסט האוס
Upper Daramkot למכירי הודו, אנחנו באמת לא גרנו בדראמסלה אלא ב

.שנמצאת מעל בהאגסו שמעל למקלאוד גאנג' שמעל לדראמסלה
.וכעת, אנו רגע לפני אריזה נוספת של התיקים לקראת נסיעת הלילה באוטובוס לשימלה

סוגיית הכביסה בהודו
.בתור משפחה עם 6 נפשות אנחנו מייצרים כמויות די רציניות של כביסה
:האפשרויות לכביסה
.אחת-מכבסות שיש להן מכונת כביסה ולעיתים גם מייבש כמו בבית, אפשרות די יקרה
.שתיים-לתת את הכביסה בגסט האוס שבו הם מכבסים לך ביד ואינך יודע מה החשבון הסופי שתקבל
.שלוש- לכבס ביד בתוך הדלי של המקלחת (בדרך כלל יש כזה) בעזרת אבקת כביסה שקונים בעלות של שני רופי

.לדלי, האפשרות הזולה ביותר
(ארבע-לא להחליף בגדים, דרך די שכיחה בקרב ההודים וחלק מהישראלים שפגשנו (או הרחנו
לאורך הטיול כיבסנו בשלושת האפשרויות הראשונות. יש לציין שהאפשרות שנותנת את התוצאות הטובות ביותר היא אפשרות

.שתיים- הכביסה ביד של ההודיות. הן חובטות בבגדים עם מקלות, מקרצפות עם מברשות עד שכל הכתמים בורחים
,לא קיימת מכונת כביסה חשמלית המוציאה בגדים כל כך נקיים

.פתאום בגד לבן יוצא לבן

.בגסט האוס בדראמסלה היה להן גם מיבש טבעי בדמות גג פח של המסעדה

הכביסה על גג המסעדה

(ולסיום, תמונה אותנטית: "כותבים בבלוג במרפסת הגסט האוס" (תודה לגיל